Vendégház logója
 

Borkultúra

egri borvidék  térképe  

Magyarországon valamennyi borvidéknek van olyan jellemzője, mely alapján határainkon túl is ismertté vált. Természetesen az Egri Borvidék is ilyen. Nálunk az ismertség alapját az Egri Bikavér jelenti, mely már a tengeren túlon is kedvelt fajta. Különlegessége abban rejlik, hogy több féle vörösbor házasításából hozzák létre. Nevéhez híven testes, nehéz, sötét színű bor.

 

De mellette meg kell említenünk, hogy az összetevők önmagukban is megtalálhatók minden kóstoló programjában. Ilyen például a Kékfrankos, a Cabernet, az Oportó, vagy a Medoc. A fehérborok kedvelői sem maradnak nedű nélkül. Nekik ajánljuk a Leánykát, a Muskotályt, a Rizlinget. Hírnevüket öregbíti, hogy már több alkalommal az Egri Borvidékről került ki az év borásza. A borok mellett a különböző párlatok is említést érdemelnek, mint a barack-, szilva- és szőlőpálinkák. Eme nagyszerű italoknak többféle elkészítési módja is ismert és bevezetett, így az ide látogató turista maradandó kulináris élvezetekben gazdagodva térhet haza. A magyar bor története egészen a Honfoglalás előtti időkre vezethető vissza. őseink ugyanis már a Kárpát-medencébe történő vándorlás során megismerkedtek a bor erjesztésének csodájával. A szó maga török eredetű, jelentése szürkés-fehér, innen ered maga a folyamat is. Abban az időben ezt a területet teljes egészében szőlőtáblák borították. A magyar királyok nagy becsben tartották e kincset. A török hódoltság idején kicsit visszaesett e tevékenység, de kivonulásuk után ismét visszaállt a rend. A XVII. században a tokaji aszú megjelenése felkeltette Európa érdeklődését, a XX. század fordulóján pedig már neves szakemberek öregbítették a magyar bor hírnevét.

 

Mindezen áldásos tevékenység az ország idegenforgalmára is jótékony hatással van. A Mátra és a Bükk vidékének egyik érdekessége a klímájában rejlik. A vulkanikus talaj, a napsütéses órák magas száma, az egyenletes csapadékeloszlás, a 160-200 méter tengerszint feletti magasság mind hozzájárulnak a kiváló minőség eléréséhez. 1886-ban szörnyű filoxérajárvány söpört végig az országon, mely jelentősen visszavetette a termelést.

 

Szőllőfürtök

 

A vidéken több 100 méter vastagságban megtalálható riolittufa minden egri pince építőanyaga. A gazdák által alkalmazott erjesztési eljárások teszik lehetővé, hogy nincs két egyforma bor a vidéken. Ezek közül kiemelkedik a Franciaországból származó Barricque- technológia. Érdekessége, hogy a 225 literes hordó annyira nyers, hogy a fa csersavainak 60 %-a beleázik a borba. E hordókat azonban csupán kétszer-háromszor ajánlott ily módon használni, mert ezek után már csak "hagyományos" hordóként funkcionálhatnak...

 
BBorospince  

Egert méltán nevezik a szőlő és a bor városának, hiszen itt nagyon sokan foglalkoznak vele, és a város panorámáját nézve körös-körül szőlőskertek vesznek körbe minket.
Tájegységünk legkiemelkedőbb különlegessége az Egri Bikavér. A mélyvörös, testes nedű általában négy fajtából tevődik össze.Hosszú évek alatt kialakult recept alapján készül,

 

igaz az utóbbi időkben ezen változtattak egy kicsit: az eddigi alap, a Kékfrankos helyét a Cabernet foglalta el. Ez utóbbi nem annyira erős, viszont legalább annyira karakteres fajta, mint elődje, annál azonban jóval bársonyosabb. A szakma és a borbarátok nagy örömére született meg az Évezred Bikavére. 1999-ben hirdették meg a lakosság körében, hogy 1997-es évjáratú borokból, persze a bikavér összetevőiből, mindenki hozzátehet bizonyos mennyiséget. A minőséget többlépcsős, igen szigorú zsűri bírálta el. Ennek alapján hosszú érlelés után 2000 augusztusában, Magyarország milleneumi évében palackozták a fajtagyűjteményt. Összesen 12.500 palack készült belőle, melyek igazi ritkaságnak számítanak az árveréseken. Egyéb vörös fajták is nagy népszerűségnek örvendenek. A Kékfrankos élénk színű, gyümölcsös illatú bor, melynek teltsége az előbbi tulajdonságok ismeretében igen meglepő. A már említett Cabernet Franciaországból származik. A Sauvignon mélyrubin színű, hosszú ízhatású, igen száraz vörösbor. Barriqueban érlelt fajtája emlékeztet a kókusz és a csokoládé aromájára. A Caberbet Franc nem sokban különbözik testvérétől, gyümölcsös zamata valamivel erőteljesebb.

 

A fehér fajtákat sem szabad szem elől téveszteni. Közülük is a legnemesebb szintén egy francia, a Chardonay. A friss, üde és reduktív jellemzők mellett a barrique erjesztés jelent újabb lehetőségeket. Jóval nagyobb hagyományokra tekint vissza az Egri Leányka szőlővirágra emlékeztető illattal, üde zamattal a tüzes borok családjába tartozik. Száraz, félszáraz és félédes borként is forgalmazzák.

  Palackozott borok  

A Muskotály a friss muskotályszőlő zamatát és illatát hordozó félédes fehérbor, melyet újabban szárazborként is forgalmaznak, de ezen formájában nem képes előbb említett tulajdonságait teljes mértékben megmutatni. A szőlőművelés megannyi lehetősége közül nálunk a kordonos az elterjedt. Ez meghatározó képet ad a szőlőtábláknak. Az év folyamán rengeteg munkafolyamatot kell elvégezni, hogy a szüret eredményes legyen. Minden a metszéssel kezdődik a tél végén. Ez a fázis a legfontosabb, hiszen itt mutatkozik meg a szakértelem foka. A meghagyott vesszőket koratavasszal ajánlatos lekötni, de mindenképpen a rügyek megjelenése előtt. E munka lényege az óvatosság: vannak olyan szőlőfajták, melyek jól tűrik a hajlítást, de többségük igen merev, ezért csak lassan lehet haladni vele. A támrendszer munkái után a növényvédelem következik. A már termetes vesszőket tisztogatni, ritkítani kell, hogy elegendő napfényhez jussanak a fürtök, de a jégeső ne tegye tönkre őket. Ha az idő is kegyes és minden munkafázis a megfelelő időben megtörtént, ősszel bőséges termést szüretelhetünk.

Ha már leszüreteltük a termést, még sok-sok munka vár ránk, hogy saját borunkat megkóstolhassuk. A szüret után azonnal le kell darálni a szőlőt, össze kell zúzni a szemeket. Éjszaka a lé érik a héjon. Fehér esetén általában kettő, vörösnél nyolc-tíz nap múlva le kell préselnünk, hogy friss mustot kapjunk. A friss mustot fahordóban vagy kóracél tartályban erjesztjük. A tél közepén át kell fejteni a nedűt, melyet akár többször is ismételhető. Ha mindent jól csináltunk, a következő tavaszra már friss bort kapunk. Ez azonban az évek multával érik egyre jobban össze, így lesz a bor egyre zamatosabb, ízletesebb.

Fontos megemlítenünk, hogy a borok egyedi sajárosságait az említett munkafázisok eltérő rendű alkalmazása és az évjáratbeli különbségek is erősítik.

 

 
Bemutatkozás | Érdekességek | Városkalauz | Kapcsolat | Partnerek | Galéria