Vendégház logója
 

Eger

A Mátra és a Bükk hegység között fekszik Magyarország harmadik idegenforgalmi centruma, Eger. Egy város, mely úgy ápolja gazdag történelmi múltját, hogy közben a jövőbe tekint. Közigazgatási centrum, egyházi központ, jelentős iskolaváros. Alapítása kezdetekor püspöki, később érseki rangot kapott, ezzel az ország máig is egyik legjelentősebb egyházi központja.
 
Templom éjszaka
 

Az 1241-es tatárjárásig szinte töretlenül fejlődött. Lambert, Eger püspöke 1248-ban bizonyára a tatárjárás tapasztalatai alapján IV. Béla királytól kővár építésére kapott engedélyt. A várat a legnevesebb olasz mesterek építették.

A török megjelenése Magyarországon azonban ismét gátat szabott a felemelkedésnek. Az 1552-es diadalt 1596-ban 91 évig tartó megszállás követte. Ebből az időből maradt ránk két fürdő is. Közülük az egyik gyógyfürdő, mely ma is látogatható, a másik, a vár tövében található gőzfürdő, ide azonban a régészeti ásatások miatt turisták nem látogathatják. A Minaret, mint a törökök fontos, valláshoz kapcsolódó építménye, jelenleg a világon a legészakabbra, és a legnyugatabbra található ilyen torony.

 

Bazilika éjszakai felvétel

 

A XVIII. századtól kezdve ismét a virágzás jelei mutatkoznak. A szerbek megjelenését, betelepedését több templom is őrzi. Pyrker érsek nevéhez fűződik 1828-ban az első magyar nyelvű tanítóképző létrehozása, valamint a neoklasszikus stílusban Hild József által épített Bazilika, Magyarország második legnagyobb temploma.

 

Az egri borok, a műemlékek, a termálfürdők, a szelíd szépségű táj és a magyaros vendégszeretet sok tízezer turistát vonz.

 
Bemutatkozás | Érdekességek | Városkalauz | Kapcsolat | Partnerek | Galéria